Bra råd vid golvslipning

Har du ett trägolv som blivit slitet efter flera år av slitage är det dags för en golvslipning och det kan du göra själv utan problem. Smidigast är att hyra en golvslipmaskin som gör ditt golv som nytt. Här nedan kommer några förslag på vad du bör tänka på.

Töm rummet

Givetvis måste rummet tömmas på alla saker för att golvet ska kunna slipas. När du slipar ett golv dammar det mycket, ta därför även ner gardinerna och krukväxterna som står på fönsterbrädet. Alla golvsocklar ska även de tas bort, och innan du börjar slipa bör du granska golvet så det inte finns spikar eller liknande som står upp och som är i vägen.

Välj slipmaskin och rätt sandpapper

En golvslip kan du hyra hos en maskinuthyrare och på vissa byggvaruhus, och det finns flera modeller att välja mellan. En del är vibrerande medan andra har bandsliparpapper. Båda maskinerna fungerar likadant, genom att en elektrisk motor rör vid ett slippapper. Du bör även hyra en kantslip för att komma åt hörn och kanter, där golvslipen har svårt att komma åt. Du börjar slipa med det grövre sandpappret (40-papper) för att få bort stora ojämnheter. Därefter använder du ett finare sandpapper (60-papper) som gör ytan finare och avslutar gör du med ett 100-papper. Är inte golvet skadat och bara har små skador räcker det kanske med att mattslicka dess yta. De ytligaste reporna försvinner då, lacken blir matt och ett nytt lager fäster lätt. Vill du att golvet ska se helt nytt ut ska du slipa ner alla lacklager, ända ner till träet.

Börja slipa

När du tömt rummet kan du börja slipa, glöm inte att ha på både hörselskydd och andningsmask eftersom maskinen är högljudd och det dammar friskt. Du monterar sedan det sandpapper som är grövst på maskinen och vinklar upp valsen i luften innan du startar den. Startar du den med valsen i golvet är det stor risk att golvet blir ojämnt. Slipa först golvet från hörn till hörn, mot plankriktningen, då blir du av med alla ojämnheter som finns mellan plankorna.

Där golvslipen inte kommer åt, som till exempel vid kanterna, använder du kantslipen. Du slipar längs kanterna tills de har samma nivå som golvet. På ställen där du inte kommer åt med kantslipen inför städning med städfirma stockholm kan du använda en skrapa eller en sickel att skrapa ner lacken med. Golvet ska slipas flera gånger, ända tills det är jämnt. Hittar du spikhuvuden som sticker upp i golvet, spikar du ner dem och sprickor spacklar du ner med en filler, och det ska göras innan du slipar sista gången. Då ska du också byta till det sandpapper som är finast och slipa längs med plankorna. Innan du behandlar golvet är det viktigt att dammsuga ordentligt, tills allt damm är borta.